USKOK otkrio detalje “pada” balkanskog kartela: U BiH kupovali automatsko oružje i eksploziv, ali i “dorađivali” i skrivali drogu

USKOK otkrio detalje “pada” balkanskog kartela: U BiH kupovali automatsko oružje i eksploziv, ali i “dorađivali” i skrivali drogu

CRNA HRONIKA

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 13 okrivljenika, od kojih osmero ima hrvatsko državljanstvo, troje slovensko, jedan državljanstvo Srbije te jedan državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Velike količine droge, novca i oružja
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su, u razdoblju od početka 2022. do 24. svibnja 2023., u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s ciljem stjecanja znatne materijalne koristi kontinuiranom nabavom i daljnjom prodajom većih količina raznih vrsta droga, kao i nabavom, posjedovanjem i prodajom većih količina raznog oružja, streljiva i eksploziva, raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilograma marihuane, 100 kilograma hašiša, točno neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilograma mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga, ukupne vrijednosti od najmanje 3.313.600,00 eura. Okrivljenici su drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1.600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura, piše USKOK.

Drogu skrivali u Sloveniji, BiH i Njemačkoj
Navedenu drogu okrivljenici su nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske. Zatim su drogu i smjese za povećanje mase droge tzv. punila dovozili do unajmljenih garaža i stanova Zagrebu i Ljubljani, kao i u Bosnu i Hercegovinu te Njemačku. Na tim se lokacijama droga sakrivala i pripremala za daljnju prodaju, miješala s punilima, vagala i pakirala te se prema uputama dostavljala i prodavala kupcima u više europskih država.

Osim toga su okrivljenici raspolagali s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari okrivljenici su nabavljali u Bosni i Hercegovini, koje su potom sakrivali u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Podjela zarade
Zaradu od prodaje droge i oružja okrivljenici su podijelili sukladno svojim ulogama i aktivnostima u zločinačkom udruženju. Pritom je I. okr. bio zadužen za prenošenje informacija i davanje uputa o konkretnim zadaćama i djelovanju zločinačkog udruženja, za financiranje obrane uhićenih članova zločinačkog udruženja, za nabavljanje, kupnju i prodaju droge i prikupljanje novca od prodaje, za prijevoz droge, oružja, novca i članova zločinačkog udruženja, za pronalazak i najam stanova i garaža, za nabavu automobila, dogovore oko izrade skrivenih prostora u automobilima te je vodio brigu o vatrenom oružju, streljivu i eksplozivnim tvarima.

Nadalje, II. okr. je bila zadužena za najam stanova i garaža u kojima se droga sakrivala i pripremala za prodaju, za prijevoz droge, novca i članova zločinačkog udruženja te za osiguranje sredstva prijevoza za krijumčarenje droge. Također je vodila brigu o vatrenom oružju, streljivu i eksplozivnim tvarima. Za prodaju droge, pomaganje u prijevozu i skladištenju droge, za prevođenje na strane jezike prilikom dogovora bila je zadužena III. okr., dok je IV. okr. prevozila novce za buduću kupovinu droge i za osiguranje sredstva prijevoza za krijumčarenje droge. Za prijevoz članova zločinačkog udruženja bio je zadužen V. okr., kao i za prevođenje na strane jezike prilikom dogovora te za daljnju preprodaju droge. Za prijevoz droge kamionima u vlasništvu njegovog obrta te za pronalazak i organiziranje legalne kamionske ture u kojima se među legalnom robom prevozila droga bio je zadužen VI. okr., dok je VII. okr. prevozio drogu kao vozač kamiona i prikolice u vlasništvu obrta VI. okr., a VIII. okr. je prevozio drogu kombi vozilom. Za daljnju neovlaštenu prodaju droge drugim preprodavačima i krajnjim kupcima te za pomoć oko sakrivanja droge bili su zaduženi IX., X., XI. i XII. okr., pri čemu je IX. okr. nabavljao oružje, sakrivao ga i prosljeđivao drugima osobama, dok je XIII. okr. prenosio drogu članovima zločinačkog udruženja.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika te određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

U odnosu na preostalih devet okrivljenika, protiv kojih je istraga pokrenuta rješenjem ovog Ureda od 25. svibnja 2023., postupak je razdvojen te se istraga protiv njih nastavlja, navode iz USKOK-a.

Piše: N1 / Prenosi: dnvijesti.com