“UŠLI SMO U GRAD”; UKRAJINA POTVRDILA DA JE ZAUZELA VAŽNU TERITORIJU, OVO JE BOLAN UDARAC ZA MOSKVU: Ruske snage ostale bez ključnog čvorišta, evo zašto bi to moglo SKUPO DA IH KOŠTA

Ukrajinska Služba za nacionalnu bezbjednost saopćila je danas da su njene jedinice ušle u grad Kupjansk, na sjeveroistoku zemlje, što je prva zvanična potvrda Kijeva da su ukrajinske snage na teritoriji koju je prethodno zauzela Rusija.

alt

Ruski vojnici tokom okupacije Kupjanska

Reuters prenosi da je ukrajinska vojska postigla brze pobjede u kontraofanzivi u sjevernoistočnom regionu Harkova, ulazeći duboko u teritoriju koju je držala ruska vojska.

Kupjansk je važno željezničko čvorište koje je koristila Rusija. Ukrajinska vojska povratila je u kontraofanzivi posljednjih dana i grad Izjum u harkovskoj oblasti, navodi agencija.

Posljednjih dana ukrajinske snage su pokrenule veliku kontraofanzivu protiv ruskih snaga koje drže teritoriju u Harkovu, regionu na istoku Ukrajine.

Grad Кupjansk nalazi se u blizini onoga što je ranije bila linija fronta između ruskih i ukrajinskih snaga u regionu, a njegovo ponovno zauzimanje smatralo bi se značajnom pobjedom Ukrajine.

Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata opisao je grad kao ruski “ključni logistički čvor” u regionu, dodajući da bi njegovo ponovno zauzimanje “ozbiljno degradiralo” ruske zemaljske linije komunikacije.

Mapa koju je na Twitter podelio Veli-Pekka Kivimäki, viši analitičar finske bezbjednosno-obavještajne službe, pokazuje da je Кupjansk tačka na kojoj se spajaju glavne željezničke linije na sjeveroistoku Ukrajine.

 

Društvenim mrežama se šire fotografije ukrajinskih vojnika ispred administrativnog središta grada Kupjanska.

Proruski separatisti su prije nekoliko dana naredili evakuaciju žena i djece iz ovog grada.

Na fotografiji koju je ukrajinska služba bezbjednosti objavila na Twitteru vidi se grupa vojnika okupljenih oko oklopnog vozila. U natpisu je pisalo da je Кupjansk “bio i uvijek će biti ukrajinski”.

“Oslobodit ćemo našu zemlju do posljednjeg centimetra. Idemo dalje! Slava Ukrajini!”, dodaje se.

Pao trećeg dana rata

Grad Kupjansk je pao pod rusku kontrolu trećeg dana invazije u februaru. Tada je gradonačelnik Genadij Macegora u video saopćenju rekao da je grad pod “kontrolom ruskih trupa”, a onda se sutradan ponovo oglasio.

“Prošao je još jedan nespokojan dan, sa bombama, raketama… Jučerašnji dan je bio komplikovan, i zato dajem ovo saopštenje. Uništena je infrastrukrura i najvažnije sve što se tiče vojske, policije ili mira, više nije u našim rukama. Ovaj grad više nije pod našom nadležnosti”, rekao je.

Rusija prebacuje teško naoružanje u oblast Harkova

Ruska vojska raspoređuje teške sisteme bacača plamena TOS-1A Solncepek u pravcu Harkova, a na tom području vode se intenzivne borbe sa ukrajinskim trupama koje su 7. septembra krenule u kontraofanzivu, javile su RIA Novosti.

 

TOS-1A su dizajnirani da uništavaju ljudstvo, opremu i utvrđenja termobaričkom municijom kalibra 220 mm, od koje se ne možete sakriti u zemunicama, napominje ruska agencija.

Ministarstvo odbrane prethodno je objavilo snimke prebacivanja trupa i opreme, odnosno višecjevnih raketnih sistema (MLRS) Uragan, vojnih kamiona KamAZ, artiljerijskih oruđa Msta i borbenih vozila pješadije.

Ruski adminstrator Harkova Vitalij Gančev priznao je ranije danas da je napredovanje Ukrajine u oblasti Harkova bilo “veoma oštro i brzo” i da su ukrajinske snage ponovo zauzele brojna naselja.

Oslobođen i Izjum

Čini se da je pored Kupjanska Ukrajina ponovo zauzela i važan grad Izjum.

Gradovi se nalaze jugoistočno od Harkova u istoimenoj oblasti, gdje su ukrajinske snage pokrenule veliku kontraofanzivu posljednjih dana.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je povlačenje ruskih snaga iz Izjuma i Balaklije. U saopštenju koje je objavio državni medij RIA Novosti, ministarstvo tvrdi da je doneta odluka da se “pregrupišu ruske trupe stacionirane u oblastima Balaklija i Izjum” i “pojačaju napore u Donjecku” kako bi se “ostvarili navedeni ciljevi specijalne vojne operacije i oslobodio Donbas”.

BBC Rusija izveštava da su proruski kanali rekli da su ruske trupe napustile Izjum. Drugi kanali su navodno javili da su ukrajinske trupe već u centru grada.

U obavještajnim podacima koje je Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo u subotu ujutru, navodi se da su ruske snage oko Izjuma “sve izolovanije” i da ukrajinske jedinice “prete” Кupjansku.

Tvrdnje da su gradovi ponovo zauzeti takođe su na internetu podelili brojni analitičari i novinari koji prate rat u Ukrajini.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
PREDSJEDNIK HRVATSKE SUTRA DOLAZI U JEDNODNEVNU POSJETU BOSNI I HERCEGOVINI

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sutra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Klix.ba. Kako je predviđeno protokolom, Milanović Pročitaj više

DŽEMALUDIN LATIĆ: “SDA JE UNIŠTIO ALIJA IZETBEGOVIĆ, ONA VIŠE NE POSTOJI”

SDA je uništio Alija Izetbegović, ona više ne postoji – ustvrdio je, između ostaloga, Džemaludin Latić Gost jučerašnje emisije Polis Pročitaj više

OPTUŽBE IZ KREMLJA ZBOG “NEPRIJATELJSKOG ČINA”: “Slovačka je slanjem MiG-ova Ukrajini…”

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Slovačka, prema sporazumu potpisanom Pročitaj više

JUSUF NURKIĆ: KOLIKO MORAŠ BITI JADAN DA PRETUČEŠ FADILA I AJŠU KOJI SU U OSMOJ GODINI ŽIVOTA I TO ZA PRVI DAN RAMAZANA

Dvoje povratnika večeras je transportovano do Doma zdravlja u Višegradu, a policija je u Omeragićima gdje je u toku uviđaj Pročitaj više