UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: “Denis Bećirović i Željko Komšić govore jednim glasom…”

VIJESTI

Na kraju je dodao i da je lideru SDA bila potrebna pobjeda na ovim izborima, na kojima se kandidovao u ime SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kako bi politički preživio.

-Nova članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, po stupanju na ovu dužnost, susrest će se sa gotovo istim problemima i izazovima kao i njen prethodnik i partijski kolega Milorad Dodik iz SNSD-a, jer politika Denisa Bećirovića iz SDP-a, koji je ubjedljivo pobijedio u trci za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, nije nimalo drugačija od one koju godinama u ovom tijelu vodi predstavnik SDA, kazao je za “Glas Srpske” profesor za međunarodne odnose na banjalučkom Univerzitetu Željko Budimir.

– Kao prvo, politike SDA i SDP-a, koji se predstavlja kao građanska partija, izrazito su ekstremno bošnjački nastrojene. I jednima i drugima je krajnji cilj građanska BiH i ukidanje Srpske. U tom pogledu od dvojca Bećirović – Komšić očekujem da se ponaša isto kao i dvojac Džaferović – Komšić. Neće biti nikakvih promjena. Znači, Cvijanovićeva će se odmah susresti sa pokušajima urušavanja Srpske, ali ne treba zaboraviti da ona već ima ogromno političko iskustvo sa raznih pozicija, tako da vjerujem da će se ona izuzetno dobro snaći u novoj poziciji, baš kao i Dodik, s kojim ona čini dobar dvojac, te da će znati da opravda povjerenje koje joj je dalo biračko tijelo iz Srpske, kazao je Budimir, inače blizak Dodikovom SNSD-au.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Kako je kazao, od Cvijanovićeve očekuje kontinuitet u politici koju je do sada vodio njen prethodnik Milorad Dodik.

Osvrćući se na pojedine medijske spekulacije da su glasači SDA u mnogim mjestima “po komandi” glasali za SDA i Željka Komšića, a ne Izetbegovića, kako bi se po svaku cijenu osigurala pobjeda lidera Demokratskog fronta, Budimir kaže da ipak ne vjeruje u takav plan – da je lider SDA svjesno “žrtvovan”.

– Mišljenja sam da se samo radi o lošim procjenama i kalkulacijama unutar SDA. Takođe, vjerujem da bošnjačko biračko tijelo Željka Komšića posljednjih godina prepoznaje i doživljava kao većeg zaštitnika bošnjačkih nacionalnih interesa od Izetbegovića – naveo je Budimir.

Na kraju je dodao i da je lideru SDA bila potrebna pobjeda na ovim izborima, na kojima se kandidovao u ime SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kako bi politički preživio.

– Pošto to nije uspio, on je sebi otvorio vrata za odlazak u penziju, što znači i mogući politički nestanak dinastije Izetbegović sa političke scene u BiH, na kojoj se nalazi tri decenije – dodao je Budimir.