UŽIVO Trupe EUFOR-a prvi put na međuentitetskoj liniji, počinje protest “Granica postoji”

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Novi protest „Granica postoji“ kao vid podrške predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću održava se danas u Vlasenici, u Oštroj luci. Protest organizuju Dodikovi simpatizeri, a okupljanje zvanično počinje u 18 sati. Inače, protiv entitetskog predsjednika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog neustavne odluke da se ne objavljuju odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Prošle sedmice su također održani ovi protesti na entitetskim linijama, prilikom čega je bio blokiran saobraćaj, što je izazvalo brojne reakcije domaće, ali i dijela međunarodne javnosti.

U mjestu Luke, na međuentitetskoj liniji razgraničenja, polako pristižu mještani Vlasenice i simpatizeri SNSD-a.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Raspoređeni su i pripadnici policije, ali i EUFOR-a. Na raspolaganju je i jedno vatrogasno vozilo. Skup bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da počne u 18:00.

Trivić o najavljenim skupovima na međuentitetskim linijama

“Zabrane nikada nisu dobre. Postoji tih pedeset metara od štićene zone i odmakli smo se i nije bilo potrebe za tom zabranom. Jasno je svima da se zaključci koji se donose u NSRS vlast i donosi i neprovodi. Služe za nešto čime se trguje u institucijama BiH. NSRS ne smije biti predmet potkusurivanja i proizvođenja političkih kriza. To režim radi i predstavljaju se kao oni koji će to riješiti. Poslanici su vodili program i izlistali pet godina unazad zaključke NSRS koje je vlast prekršila. To se može reći na posebnoj sjednici NSRS, ali vlast to ne želi da se održi”, kaže Trivić.