Vanredna sjednica Senata UNSA: Ostaje li Sebija Izetbegović danas bez diplome

VIJESTI

Saopćit ćemo istinu javnosti, pred zakonom su svi ljudi jednaki, poručio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), uoči današnje vanredne sjednice Senata UNSA-e koja počinje u 13 sati.

Ova sjednica imat će dvije tačke dnevnog reda, a jedna od njih je način stjecanja i revizija diploma. Kako je naveo Škrijelj, javnost će se iznenaditi kada budu izneseni podaci o tome koliko je prekontrolirano diploma od 2016. do 2022. godine.

Unutar ove tačke dnevnog reda raspravljat će se i o dvije diplome o kojima se u javnosti u proteklom periodu mnogo govorilo, a to su diplome direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

– Univerzitet u Sarajevu je u proteklom periodu bio izložen raznim pritiscima od pojedinih političkih subjekata. Na sjednici ću ja, kao rektor, dati informacije koje UNSA ima o ovim diplomama. Potom će se otvoriti rasprava i vidjet ćemo u kojem će smjeru ići te kakav će ishod biti – kazao je rektor Škrijelj.

Škrijelj: Bez prejudiciranja

Kako je naveo, novi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo Senatu je dao mogućnost da oduzme diplomu ako se ispostavi da je nelegalno stečena.

– Senat, prema Zakonu o visokom obrazovanju, ima mogućnost oduzimanja javnih isprava, poništavanja odluka o zvanju i tako dalje, a koje je izdao Univerzitet u Sarajevu, ukoliko se ispostavi da su nezakonito stečene. U ovom slučaju ne bih prejudicirao, to je stvar Senata. To je tijelo koje će zauzeti stav – rekao je Škrijelj.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je prije godinu pokrenulo istragu i počelo s provjerom diplome direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a svjedoci se i dalje saslušavaju i prikuplja se dokumentacija.

Upućeno je i više zamolnica nadležnim organima Republike Hrvatske za dostavljanje dodatne dokumentacije u ovom predmetu.

Prethodno su pojedini odgovori dostavljeni iz Zagreba. Iz hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su da Izetbegović jeste upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali o ispitima nema podataka. Izetbegović je, podsjetimo, tvrdila da je u Zagrebu na postdiplomskom studiju položila oko 10 ispita, a zatim ocjene prepisala te nastavila studirati u Sarajevu. No, iz Zagreba su naveli da u dosjeu Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita.

Jedna od top-tema u javnosti jeste i diploma Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a, i to zahvaljujući Kantonalnom odboru SDA, čiji su članovi iznijeli navode iz inspekcijskog nalaza, tvrdeći da on dokazuje neregularnosti. Škrijelj je ranije izjavio da je Konakovićeva diploma, koju je on potpisao 2017. godine, regularno stečena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.

Sebija Izetbegović je članica Senata UNSA-e, kao generalna direktorica KCUS-a. Na sjednice nije često dolazila, uglavnom je slala zamjenu. Izetbegović je novoizabrana zastupnica u Skupštini KS, kao i potpredsjednica KO SDA Sarajevo.

S obzirom na to da će se na sjednici raspravljati o njenoj diplomi, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se pojaviti ili će opet poslati zamjenu.

Avaz