VELIKO BRAVO: BiH dobija kandidatski status za ulazak u EU- uz osam uvjeta… (foto, video)

VIJESTI

Evropska komisija u sutrašnjem Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji dat će preporuku za kandidatski status Bosni i Hercegovini, saznaje Faktor iz diplomatskih izvora u Briselu…

BRISEL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 11- X- 18: 54… VELIKO BRAVO: BiH dobija kandidatski status za ulazak u EU- uz osam uvjeta… (foto, video)

Europska komisija u sutrašnjem Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji preporučit će dodjelu statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju, rečeno je za Politicki.ba.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Prema tim izvorima, Komisija će najvjerojatnije sugerirati da se našoj državi status dodijeli nakon što se usvoje još tri zakona na državnoj razini– o sukobu interesa, VSTV-u i sudovima. Nakon što objavi Izvješće, dokument će biti prezentiran Europskom parlamentu, te državama članicama. Europsko vijeće će o izvještaju raspravljati na svom samitu 15. i 16. decembra.

Prije toga, o BiH će se raspravljati na Vijeću za vanjske poslove (FAC) u ponedjeljak.

Ministri vanjskih poslova 27 država EU u Luksemburgu će se, očekuje se, osvrnuti na provedene opće izbore u našoj državi.

Europska komisija u srijedu će objaviti Izvješće o napretku svih šest država zapadnog Balkana.  Ni jedan ne obiluje ‘svijetlim bojama’, govore diplomatski izvori.

Ipak, preporuka da se BiH dodijeli kandidatski status dolazi nakon ustrajnog lobiranja Austrije i Slovenije, te Diplomatske službe EU (EEAS).

Kako su nam prenijeli naši izvori, Bosna i Hercegovina dobit će kandidatski status uz ispunjavanje osam uvjeta. Također, BiH će morati usvojiti tri ključna zakona i to Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i Zakona o javnim nabavkama.

Evropsko vijeće će o izvještaju raspravljati na svom samitu 15. i 16. decembra.