(VIDEO) Pogledajte kartu Ukrajine prije i nakon kontraofanzive: Oslobođenje Izjuma najveća je pobjeda od…

Uz brzo napredovanje ukrajinske vojske na sjeveroistoku zemlje, nisu se sve ruske snage uspjele povući, tvrdi Kijev

Ruske snage povukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice, u sjevernom dijelu regije Harkov, nakon uspješnog ukrajinskog protunapada.

Stanovnici sela Kozača Lopan, 30 kilometara sjeverno od metropole Harkiva, izvjesili su ukrajinsku zastavu, javljaju mediji. Od početka rujna ukrajinske su snage ponovno zauzele više od 3000 četvornih kilometara u sklopu protuofenzive, prema vlastitim tvrdnjama.

Ruske su snage ukupno okupirale oko 125.000 kvadratnih kilometara u Ukrajini, jednu petinu teritorija te zemlje, uključujući i poluotok Krim. Ukrajinski vojnici u pet su dana ponovno zauzeli više teritorija nego što su ruske snage ukupno zauzele od travnja, tvrde američki stručnjaci.

– Oslobođenje Izjuma bilo bi najznačajnije ukrajinsko vojno postignuće od pobjede u bitci za Kijev u martu, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj analizi situacije u nedjelju. To znači da je rusko planirano napredovanje prema Donbasu sa sjevera propalo, zaključili su stručnjaci.

Uz brzo napredovanje ukrajinske vojske na sjeveroistoku zemlje, nisu se sve ruske snage uspjele povući, tvrdi Kijev.

Nije isključeno da idućih dana Ukrajina nastavi s napadima. ISW je objavio kratak video, koji prikazuje stanje prije i nakon velike ofenzive. Prva karta prikazuje situaciju 31. augusta, druga jučer, 11. septembra.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više

OPET ZAOBILAZI DRŽAVNE INSTITUCIJE: Zoran Milanović sutra stiže u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za kraj posjete planirano je obraćanje Milanovića Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sutra dolazi u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, Pročitaj više