(VIDEO) POGLEDAJTE PONAŠANJE TUZLANSKOG PROFESORA: SNIMIO VIDEO KLIP ZBOG KOJEG GA ISMIJAVAJU

VIJESTI

Koliko je Filozofski fakultet ozbiljno shvatio Husejnefendićevo ponašanje svjedoči i činjenica da je sporni status na Instagramu do trenutka pisanja ovog teksta ostao javan.

Piše: Maja BJELAJAC

Grupa studenata s tuzlanskog Filozofskog fakulteta nedavno je kontaktirala Inforadar kako bi istakli nezadovoljstvo i upozorili na ponašanje profesora Šejna Husejnefendića na društvenim mrežama, nezvanično imenovanog šefa odsjeka za žurnalistiku.

Studenti koji su iz razumnjivog razloga insistirali na anonimnosti našem portalu su proslijedili i video-klip koji je profesor Husejnefendić objavio na svom Instagram profilu i koji je, do momenta objavljivanja ovog teksta, bio javan.

Iz statusa koji je ispod videa jasno je da se Husejnefendić verbalno obračunava s neimenovanim kolegom profesorom, kojem je posvetio i pjesmu repera Kreše Bengalke Sine, čiji tekst je uvredljiv i vulgaran.

Inforadar je još 18. oktobra uputio pitanja dekanici Filozofskog fakulteta Nihadi Delibegović Džanić, prilažući i video snimak profesora Husejnefendića.

ČEGA SE BOJE U DEKANATU I NA FAKULTETU

Dekanicu smo, između ostalog, pitali kako je moguće da neko ko se javno ponaša na takav način, objavljuje statuse primjerenije krim-miljeu a ne akademskoj zajednici bude profesor na visokoobrazovnoj ustanovi i da se bavi edukacijom studenata.

Pravilnik o radu Univerziteta u Tuzli, Član 110, kaže da se pod težim prijestupom ili težom povredom radnih obaveza podrazumijeva narušavanje ugleda Univerziteta čime se Univerzitetu nanosi materijalna ili druga šteta.

Dekanici Filozofskog fakulteta postavili smo i pitanje smatra li da se javnim statusom profesora Husejnefendića, i repanjem na stihove “ko te jebe puši k.” na svoj javnom Instagram profilu narušava ugled fakulteta, te šta će učini po tom pitanju.

Dugih deset dana trebalo je Dekanatu Filozofskog fakulteta u Tuzli da Inforadaru pošalje sažeti odgovor:

“Filozofski fakultet je u zakonskom roku poduzeo sve zakonom propisane radnje. Ljubazno Vas molimo da se za sve ostale informacije obratite Univerzitetu u Tuzli, jer su oni nadležni za provođenje postupka.”

Koje su to precizno “zakonom propisane radnje” i za šta je konkretno profesor Šejn Husejnefendićodgovoran – iz dekanata nikada nisu odgovorili, čak ni nakon dvije poslane urgencije.

U Rektoratu Univerziteta u Tuzli bili su nešto precizniji. Iz kabineta rektorice Nermine Hadžigrahić 20. oktobra odgovoreno je da je rektorica “po svojoj nadležnosti prijavu podnijela Etičkom komitetu”.

Rektorat je takođe poslao dopis Filozofskom fakultetu u kojem se od dekanice, pozivajući se na dopis Inforadara, traži da postupi u okviru svojih nadležnosti

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Foto: Faksimil obavijesti rektorice dekanici Filozofskog fakulteta u Tuzli

Međutim, niti je etički komitet održao sastanak (do trenutka pisanja ovog teksta), niti se iz DekanataFilozofskog fakulteta moglo saznati koje su to “zakonom propisane radnje” koje tvrde da su poduzeli.

Iz komunikacije s navedene dvije visokoškolske institucije čak je prilično jasno da obje žele oprati ruke od odgovornosti, po mogućnosti izbjeći mučna pitanja oko Husejnefendićevog “Instagram incidenta” i što manje “talasati” u javnosti.

REPER KAO REFERENTNA LITERATURA

Socijalni psiholog Srđan Puhalo ironično komentariše da pojedini profesori s tuzlanskog univerziteta citiraju repera Krešu Bengalku “kao referentnu literaturu kada kritikuju rad svojih kolega, naročito refren iz pjesme Sine“.

“’Jebi mater, puši k…c’ je vrlo jasna poruka koju jedan od profesora preko Instagrama šalje svom starijem kolegi, pokazujući na taj način svoju ‘superiornost’. Možda sam ja staromodan i ne razumijem modernu komunikaciju, ali Instagram svakako nije mjesto gdje se univerzitetski profesori trebaju obračunavati, pogotovo sa ovako ‘sofisiciranim vokabularom’”, zaključuje Puhalo.

Ponašanje članova univerzitetske zajednice regulisano je i Etičkim kodeksom Univerziteta u Tuzli.

Tako Član 6 stav 4 kodeksa kaže da “svi članovi univerzitetske zajednice imaju obaveze i odgovornosti prema drugima u smislu poštenog, iskrenog i nepristrasnog ponašanja i prihvatanja kriterija izvrsnosti u svim domenama radi ostvarivanja zajedničkog dobra Univerziteta u cjelini”. Vulgarni reperski tekst, kao poruka neimenovanom profesoru, svakako ne spada u “kriterije izvrsnosti” navedene u kodeksu.

Član 9 Kodeksa tretira javne istupe. Pa ako je i riječ o ličnom Instagram profilu, sadržaj koji je profesor Šejn Huisejnefendić objavio bio je dostupan svima.

“Prilikom javnog istupanja od članova univerzitetske zajednice se očekuje da postupaju u skladu s najvišim etičkim, moralnim i profesionalnim standardima, načelima i normama, te ne smiju neargumentirano svjesno diskreditirati institucije i pojedince”, navodi se u stavu 9 Člana 9 Etičkog kodeksa

Foto: Neažurirana stranica odsjeka

Iako se na stranici Filozofskog fakulteta u Tuzli Šejn Husejnefendić navodi kao sekretar odsjeka za žurnalistiku, prema informacijama koje smo dobili na ovom fakultetu, prof Husejuefendićnezavnično je ljetos imenovan za šefa odsjeka – što implicira da ga Filozofski fakultet tretira kao vrlo ozbiljnog člana akademske zajednice. Međutim, čak ni odgovor na pitanje da li je Husejnefendić voditelj odsjeka ili ne, od dekanata nismo mogli da dobijemo.

A koliko je Filozofski fakultet ozbiljno shvatio Husejnefendićevo ponašanje svjedoči i činjenica da je sporni status i do trenutka pisanja ovog teksta ostao javan.

CrnaHronikaBIH