VISOKI PREDSTAVNIK POD PRITISKOM HDZ-a: “Plašljivi Schmidt se obratio javnosti, sipa iz praznog u šuplje!”

VIJESTI

HDZ je nezadivoljan Schmidtovim oklijevanjem, plešeći se da bi pobjednici izbora mogli formirati vlast bez sudjelvanja vodeće stranke hrvatskog naroda – HDZ-a.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je poruku građanima Bosne i Hercegovine uoči održavanja sutrašnjih Općih izbora u našoj zemlji, a portal ABC pod kontrolom Čovićevog HDZ-a, piše u naslovu teksta da se “plašljivi Schmidt” obratio javnosti porukom pred izbore te da nije rekao ništa bitno, nego je prelijevao iz “šupljeg u prazno”.

Schmidt je građanima poručio da će birati one koji će ih predstavljati u institucijama na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“One kojima ćete povjeriti dužnost vođenja ove zemlje, one koji će raditi na ispunjenju vaših potreba i iznalaženju rješenja za prevazilaženje izazova. Pozivam sve glasače u ovoj zemlji da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju, te aktivno sudjeluju u definiranju smjera ove države za naredne četiri godine”, rekao je Schmidt, koji je razočarao Čovićeve medijske trabante jer nije ni spomenuo nametanje izbornih rješenja nakon izbora.

HDZ se do posljednjeg dana nadao da će Visoki predstavnik do izbora nametnuti model izbora delegate u Gornji dom Federalnog parlamenta, no kako se to nije desilo, pokušali su diplomatskim putem ubijediti Schmidta da to učini odmah nakon izbora.

Problem je međutim što Schmidt za takvu odluku nema punu suglasnost unutar Vijeća za impementaciju mira, jer se neke moćne države protive nametanju bilo kakvih odluka, vjerujući da je moguće postići dogovor lokalnih političkih aktera.

HDZ je nezadivoljan Schmidtovim oklijevanjem, plešeći se da bi pobjednici izbora mogli formirati vlast bez sudjelvanja vodeće stranke hrvatskog naroda – HDZ-a.