VLADA FBIH: DIŽEMO NAJNIŽE PENZIJE ZA 5 POSTO. TO JE 20 KM

VIJESTI

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici donijela Odluku kojom utvrđuje povećanje iznosa najniže penzije u iznosu od pet posto počev od obračuna penzije za novembar.

Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje – saopšteno je iz Vlade FBiH.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, cilj današnje odluke je provedba zaključka Vlade FBiH od 13. oktobra kojim su zaduženi federalni ministar finansija, federalni ministar rada i socijalne politike i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže penzije u Federaciji BiH u najvišem mogućem procentu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Penzije u FBiH prima ukupno 431.935 penzionera. Najniža iznosi oko 424 konvertibilne marke, zagarantirana nešto više od 531 marku, dok najviša penzija iznosi oko 2.174 marke.

Ako najniža penzija od 424 KM poraste za 5 %, to je povećanje od 21,20 KM.

Crnahronikainfo