VOJNI ANALITIČAR ROBERT BARIĆ: “Ovo je jedna od najvećih grešaka Rusa od početka rata” (VIDEO)

VIJESTI

Dodao je i da američke procjene kažu da je na jednog Ukrajinca poginulo pet Rusa. “Koliko god to strašno zvučalo, to je povoljan odnos za ukrajinsku stranu”, kazao je.

Robert Barić, vojno-politički analitičar i profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, gostovao je u programu televizije N1 i objasnio što se trenutno događa na frontu u Ukrajini, ali i kakvu ulogu će odigrati avioni F-16.

“Izgleda da je točna ukrajinska tvrdnja da nisu istjerani iz samog grada. No Bahmut je sada irelevantan. To je gomila ruševina, koje Rusima neće donijeti ništa. Bitno je ono što se zadnja tri tjedna događa sjeverno i južno od Bahmuta, dakle postepeno ukrajinsko napredovanje.

Ako sada idu prema Krasnoj Gori, onda im se otvara i mogućnost prema Soledaru. Mogu napredovati i prema jugu. Ako dovoljno napreduju pa da Bahmut dovedu u poluokruženje, onda će Rusi biti u situaciji gdje neće znati što da rade”, rekao je Robert Barić.

Dodao je i da američke procjene kažu da je na jednog Ukrajinca poginulo pet Rusa. “Koliko god to strašno zvučalo, to je povoljan odnos za ukrajinsku stranu”, kazao je.

“Prigožin mora povući jedinice Wagnera iz Bahmuta. Oni su iscrpljeni. Rusi će na njihove pozicije sada morati poslati regularnu vojsku ili neke druge, manje, plaćeničke jedinice. Prigožin će preživjeti, mada mora malo smiriti retoriku”, predvidio je Barić.

 

“Događaji u Belgorodu sigurno neće svrgnuti Putina”

Rekao je i kako zna da Rusi nisu blesavi, ali na primjeru Bahmuta se jasno može vidjeti kako političke odluke “skidaju vojne odluke”. Zato ne očekuje da će se Rusi, što god se zbilo, tako brzo povući iz Bahmuta.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Vojni analitičar je komentirao i situaciju u Belgorodu. U ponedjeljak je, naime, skupina vojnika koji su se predstavili kao ruska opozicija napali okrug Grajvoron u regiji Belgorod, koja se nalazi uz granicu s Ukrajinom.

“To sigurno neće srušiti Putina. Vjerojatno je riječ o napadima dviju skupina: Ruskog dobrovoljačkog korpusa (ruski nacionalisti) i Ruske legije slobode. Dobro se zna da obje stane podupiru Ukrajinci, premda se ne zna točan opseg pomoći”, objasnio je.

Kaže da su u Rusi u prvim danima rata napravili jednu od najvećih grešaka

Kada je riječ o avionima F-16, Barić ne vjeruje da će promijeniti tok rata.

“Da budemo realni, primaran značaj dostave aviona F-16 je u simboličnom iskazivanju potpori Ukrajini. Treba znati da je djelovanje borbenih zrakoplova i helikoptera znatno ograničeno. Očekivalo se da će Rusi napraviti masovan udar na zračni obrambeni sustav Ukrajine i onesposobiti ih u prve dane rata.

 

To je bila jedna od najvećih taktičkih grešaka Rusa od početka rata. Ali ni Ukrajinci ne mogu djelovati iz zraka. Obje strane su uspjele napraviti integrirani višerazinski sustav zračne obrane.

Dok Rusi ne onesposobe kopneni sustav PZO, neće ništa postići. Zato od kraja travnja i početka svibnja Rusi napadaju logistički objekte potrebne za opskrbu ofenzive, ali i sustave PZO-a”, pojasnio je.

Barić vjeruje da će Ukrajinci dobiti avione F-16 u roku nekoliko mjeseci, ali sumnja da će oni biti operativno sposobni prije 2025. ili 2026.

“F-16 mora letjeti i slijetati na čiste staze zbog usisnika zraka koje može usisati sve i svašta. S druge strane, ruski lovci su dizajnirani tako da djeluju iz proizvoljnih baza. F-16 će ipak imati korist za Ukrajince. Zaštitit će zračni prostor zapadne Ukrajine i sudjelovati u uklanjanju ruskih brodova iz Crnog mora. No ne prije 2025.”, zaključio je Barić.