Vučić se obratio naciji: Ponuđen nam je ulazak u EU u zamjenu za Kosovo, nećemo pristati

VIJESTI

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je u obraćanju naciji govorio o aktualnoj geopolitičkoj situaciji i onome što očekuje u narednom razdoblju, a posebno se osvrnuo na odnose s Kosovom.

Srbijanski predsjednik započeo je današnje obraćanje javnosti isticanjem činjenice da je europska sigurnosna arhitektura trenutno ugrožena te da se pitanje Ukrajine želi riješiti prijemom Kosova u UN.

“Što se tiče Kosova, posebna karakteristika svih političkih stabilnosti je trenutna geopolitička okolnost. Naša pozicija postaje sve komplikovanija zato što, kako smo to predvidjeli prije osam mjeseci, zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle riješe problem Kosova ulaskom Kosova u UN jer tako misle da rješavaju unutar evropske probleme a drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Vladimira Putina koji mogu da se pozovu na taj presedan”, obavijstio je javnost Vučić.

Naglasio je da to konkretno znači da će sve što najavljuje u proteklih osam mjeseci biti politički pritisak iz EU s ciljem da Vlada Srbije odluči o priznanju Kosova kao neovisne države.

“Kada sam rekao da se mijenja arhitektura razgovora, demantovali su me iz EU. Suštinski se mijenja jer mi danas imamo na stolu prijedlog Njemačke i Francuske. Ne možete da bacite kroz prozor prijedlog koji dolazi od dvije najveće zemlje, a da li možemo da prihvatimo, također nisam siguran. Reći cu vam šta su naše crvene linije. Dva su kolosijeka. Jedan je taj koji ne mijenja arhitetkturu, a odnosi se na sve moguće albanske zahtjeve. Naša njaveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU poćne da rukovodi procesom rješavanja statusa Kosova. Bez obzira na potpisan Briselski sporazum, mi još uvijek nismo uspjeli da stavimo na dnevni red status srpskih opština”, istakao je Vučić.

Istakao je da predsjednik Kosova jedino prihvaća da potencijalni ustroj srpskih općina u toj zemlji funkcionira kao nevladina organizacija.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Što se tiče samog papira, ne mogu da ulazim u detalje jer nije javan. Suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući u UN. Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist. Ono što je stav Republike Srbije, je da je za nas i zbog Ustava, ali ne samo zbog njega neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN-a i to će nositi posljedice. Cijela ideja se zasniva na tome, da bez našeg priznanja, ne bismo bili na to natjerani, samo bi bilo važno da se ne bunimo, da damo jasan signal svima da smo saglasni sa tim da Kosovo bude članica EU”, kazao je.

On smatra da su problemi na Kosovu specifični po provokacijama policijskih jedinica i psihičkom pritisku na srpsko stanovništvo.

“Amerikanci povećavaju svoje prisustvo na Kosovo. Dolaze dodatno da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. To je trebao biti jasan signal nama da ne sanjamo o poštovanju Povelje UN-a i odluka UN-a. Poruku smo razumjeli i da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile, veće i jače. Nama ne preostaje ništa drugo već da se pozivamo na međunarodno javno pravo”, rekao je Vučić.

Smatra da je položaj srpskog naroda na Kosovu jako loš.

“Zbog svih aktivnosti koje Pristina poduzima sa zemljama Kvinte za ulazak u međunarodne institucije. Ono što nas čeka, a oni će da nas obmanjuju Putinom, to je jedan širi plan, trebalo je 19. oktobra ili 2. i 3. novembra da se održi sastanak Biroa ministara EU. Očekujete da se pripremi ulazak Kosova u Vijeće Evrope. Oni čekaju da iz Biroa ministara izađe mađarski, a uđe litvanski član. Ući će u proceduru koja traje dugo. Izvršio se dodatan pritisak na Srbiju i putem Interpola. Mogu da nam uzmu sve, mi ćemo da se borimo, politički, pravno, da čuvamo svoju zemlju i granice, izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovome trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsjednik, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvo u UN-u.ć

Najavio je ulaganje još stotina miliona eura u razvoj srbijanske vojske i istakao da je potpisao naredbu da se 20 posto svega što se proizvede u specijaliziranoj industriji mora ponuditi nacionalnoj vojsci.