Kategorije
VIJESTI

Vulin najavio oštar odgovor Zagrebu zbog zabrane Vučiću da posjeti Jasenovac

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin oglasio se u srbijanskim medjima poslije odluke Hrvatske da zabrani privatnu posjetu Jasenovcu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole”, izjavio je Vulin.

Odluku Vlade Hrvatske nazvao je – ustaškom.

Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsjedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je da posjeti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsjedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podsjeća koliko su djece poklali. Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole. Tako će biti dok sam ja ministar policije, ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova  Srbije Aleksandar Vulin.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Vladi, planirao je privatno danas posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Napišite Komentar..