Kategorije
VIJESTI

Vulin pozvao na ujedinjenje svih Srba, uslijedila žestoka reakcija Ambasade SAD-a

Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivriječe integraciji Srbije u evropske strukture

Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini i Srbiji reagirale su nakon izjave ministra MUP-a Srbije Aleksandra Vulina da je “jedini način da Balkan ostane stabilan da svi Srbi žive u istoj državi”.

“Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsjednici Srbije su ga podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivriječe integraciji Srbije u evropske strukture”, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Reakciju Ambasade u Beogradu podijelila je i Ambasada SAD u Sarajevu, navodeći da će SAD uvijek podržavati BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i njen multietnički karakter – jedna država, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima.

Reakcije ambasada Sjedinjenih Država došle su dan nakon što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin dao intervju za Politiku u kojem kaže “da je jedini način da Balkan ostane stabilan taj da Srbi žive u jednoj državi”.

“Ako hoćemo da opstanemo, veoma brzo ćemo postati jedinstven politički narod, kao prvi korak ka ujedinjenju… Jedini način da Balkan ostane stabilan jeste da Srbi žive u jednoj državi. Svi sukobi na Balkanu počinju diskriminacijom Srba. Tamo gdje poštuju prava Srba nemaju problem sa “Srpskim svijetom”, naveo je Vulin u intervjuu u kojem se osvrnuo i na pridruživanje Srbije Evropskoj uniji rekavši da “EU od početka ima prema Srbiji licemjeran odnos i postavlja pokretne mete kada je riječ o ispunjenju zahtjeva za članstvo”.