Kategorije
VIJESTI

ZA DODIKA I ČOVIĆA, ORBANA I MILANOVIĆA, MACRONA I LAVROVA: Bošnjaci su “tempirana bomba”, žele islamsku državu, “treba im sapun”, provode “zločinačku politiku” i “ugrožavaju kršćanstvo”

Ruski ministar vanjskih poslova, mađarski premijer, francuski predsjednik, hrvatski predsjednik, i lideri SNSD-a i HDZ-a BiH imaju usaglašene stavove o Bošnjacima. Oni su, za njih, sigurnosni problem na Balkanu.

Bošnjaci si sigurnosni problem Evrope. Oni su tempirana bomba koja otkucava pored Hrvatske. Bošnjaci žele Islamsku državu. Bošnjaci su muslimani koji skoro nikad ne mijenjaju svoju vjeru. I prvo im treba sapun, pa onda parfem. Jer provode zločinačku politiku po naredbi zapada. Ovo su, ukratko, stavovi proruskih političara. Ovo o Bošnjacima javno govore francuski predsjednik Emauel Macron, mađarski premijer Viktor Orban, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, i, na kraju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov: “Zapad i Bošnjaci provode zločinačku politiku”

“To je zločinačka politika”, ocijenit će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, govoreći za Radio televizije Republike Srpske o onome što na Balkanu rade “Zapadnjaci i Bošnjaci”.

Na pitanje o sankcijama Miloradu Dodiku, Lavorov je rekao da to za njega “vrlo uznemirujuće”.

“Ono što se radi prema Dodiku je zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od vrlo malog broja političara koji se realno bori za dejtonske principe. On ništa nije učinio u Republici Srpskoj i u okviru Predsjedništva BiH što je suprotno Dejtonskom sporazumu. To upravo rade zapadnjaci i, nažalost, to rade Bošnjaci, zato što Zapad želi iskoristiti Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i pretvorio i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko građansko društvo. To je zahtjev da se zaborave svoji korijeni da bi Zapad ostvario svoje geopolitičke interese. To je, zaista, zločinačka politika”, kazao je Lavrov.

Macron: BiH je zbog džihadista tempirana bomba

U novembru 2019. godine francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je intervju za britanski The Economist. Govoreći o zapadnom Balkanu, Macron je rekao da je Bosna i Hercegovina “tempirana bomba”.

“Ako ste zabrinuti za ovu regiju (zapadni Balkan), glavno pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija niti Albanija nego Bosna i Hercegovina. Ona je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista”, rekao je Macron što je izazvalo brojne reakcije u BiH.

Viktor Orban: Bosanski muslimani su sigurnosni problem

Krajem decembra prošle godine, mađarski premijer Viktor Orban je na svojoj godišnjoj konferenciji za medije govorio o “bosanskim muslimanima kao sigurnosnosnom problemu”.

 

“Učinit ću sve kako bih najviše evropske zvaničnike ubijedio u to da je ključno pitanje, ma koliko Balkan možda bio dalje od njih nego od Mađarske, da je i s njihovog aspekta ključno pitanje kako da riješimo bezbjednost jedne zemlje u kojoj živi 2 miliona muslimana”, kazao je mađarski premijer 22. decembra 2021. godine.

Šest mjeseci kasnije, mađarski premijer je ponovio slično stajalište u pismu upućenom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Učinit ćemo sve u interesu obnove Evrope utemeljene na hrišćanskoj civilizaciji i na suverenim nacijama”, napisao je Orban ističući da je Mađarska izabrala upravo ovakvu politiku.

Dodik: “Hodže arlauču” i “muslimani ne mijenjaju vjeru”

“Mi smo kršćani i to je moje iskustvo. A iz iskustva mogu reći da muslimani ne napuštaju svoje vrijednosti. Ja ne pozivam na mržnju. Ja ne pozivam na odbacivanje, ali želim skrenuti pažnju na to da je ovo naša najvažnija vrijednost. Samo pozivam na to da odbranimo Evropu, cijelu Evropu, ne samo EU, kojoj je veoma teško vjerovati da će biti odbranjena nastavili se s ovakvim politikama. Jer budućnost Evrope nije samo ekonomija i energetska stabilnost. Budućnost Evrope je i demografska stabilnost. Ako toga nema, živjet će narod koji nije živio tu, a ne evropski narod”, kazao je član Predsjedništva Milorad Dodik, govoreći u septembru 2021. godine na Demografskom samitu u Budimpešti.

Ovo je, inače, bila jedna u nizu Dodikovih islamofobičnih izjava. U julu 2018. godine Milorad Dodik je gostovao na Happy TV-u. Tada je rekao da su Srbi istraumirani “ezanima”.

“U pet sati odvrne do daske ono gore da pjeva i tako to. Naravno, svi su istraumirani i ustaju u pet sati. To je najvrjedniji dio srpskog naroda, a budi ih džamija i oni ustaju u pet sati”, kazao je Dodik, ističući da on ne gradi džamije, da nema ništa protiv njih, ali da neće da ga neko tjera i uznemirava.

“Nemoj mi puštati ozvučenja toga tamo da arlauče jer ja nisam to. Zašto bi to činili i radili”, kazao je Dodik.

Krajem maja ove godine, Milorad Dodik je kazao da muslimani žele iskoristiti ukrajinsku krizu za “provedbu svojih ciljeva”.

“Muslimanski nacionalizam je otišao do te mere da pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu da bi reafirmisao svoje ciljeve“, istakao je Dodik.

Milanović: “Prvo sapun, onda parfem”

“Građanska država (BiH) je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem“, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, gostujući u centralnom dnevniku HRT-a.

U februaru ove godine, Milanović je optužio bošnjačko vodstvo u Bosni i Hercegovini ponavlja obrasce ponašanja Slobodana Miloševića.

Današnje ponašanje bošnjačkog vodstva u Bosni i Hercegovini preuzelo je obrazac Slobodana Miloševića, njihovog krvnika, iz 1990. godine“, kazao je Milanović

Za Milanovića je Bosna i Hercegovina “država bez reda i poretka” i obični “big shit”.

U February ove godine, hrvatski predsjednik je o Bošnjacima govorio rječnikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

“Bošnjake se ohrabruje da idu đonom na Hrvate”, kazao je Milanović, četiri mjeseca prije nego što je Lavrov izjavio da “zapadnjaci koriste Bošnjake” kako bi obezpravili druge narode u BiH.

Dragan Čović: Građanska BiH je islamska država

“Bošnjaci kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini imaju najveću odgovornost za budućnost te zemlje”, kazao je u februaru 2019. godina tada predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, govoreći na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

“Oni koji žele građansku državu – ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini reći ‘građanska država’ – to znači klasičan unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to Vam znači u osnovi islamsku državu, a to što je to netko pretvorio u kalifat ili neku drugačiju konotaciju dao tom izričaju”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.