ZAHAROVA “BRANI” BIH OD “AGRESIVNOG” BRUXELLESA: “Borrell potpuno slijedi jezuitsku logiku!”

VIJESTI

Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije ističu da izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost Josepa Borrella o izborima u BiH predstavlja još jednu manifestaciju arogantnog odnosa Bruxellesa prema suverenoj zemlji.

“Slijedeći potpuno jezuitsku logiku, Borrell, na osnovu izborne volje birača, privodi vlasti BiH nekoj odgovornosti za sprovođenje evropske perspektive, obećavajući zemlji ekonomski procvat. Pri tome, faktički prisiljava nezavisnu državu da se pridruži antiruskom taboru”, istakla je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da se još jednom vidi kako EU grubo narušava principe Povelje UN i helsinškog završnog akta iz 1975. godine o suverenoj jednakosti država, poštovanju prava suvereniteta, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Prema njenim riječima, kandidati za EU se tjeraju na odluke i pristupe koji ne odgovaraju uvijek njihovim nacionalnim interesima.

“I to je na fonu toga da proces približavanja tih država EU ne obezbjeđuje očekivanu stabilnost i ekonomski rast. Višedecenijska dominacija EU u ekonomskoj sferi u BiH nije spriječila industrijski pad, zatvaranje velikih industrija, posebno onih koje su bile u stanju da konkurišu poslovima EU, padu nivoa životnog standarda stanovništva i globalnom odlivu radne snage u zemlje EU”, rekla je Zaharova.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Zaharova je istakla da evrointegracija nije postala i ne može postati lijek za sve bolesti.

“Borrell cinično govori o ‘nepovjerenju’ stanovništva u institucije BiH, iako je nesuglasice u zemlji isprovocirao upravo Zapad”, navela je ona.

Zaharova je dodala da je dovoljno podsjetiti na odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je bez konsultacija sa Upravnim odborom Vijeća za sprovođenje mira u BiH uveo krivično djelo za poricanje genocida u BiH, kao i pokušaj postavljanja, bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN, Christijana Schmidta za novog visokog predstavnika.

“Sve to dovelo je do zaoštravanja unutrašnje političke situacije u zemlji i paralize rada institucija BiH u neviđenim razmjerama za cijeli postkonfliktni period”, dodala je ona.

Zaharova je poručila da EU, umjesto mentorskih poziva vlastima BiH i pokušaja da održe spoljnu kontrolu nad zemljom, treba da se prisjeti potrebe da pokažu poštovanje ka suverenitetu balkanskih zemalja, njihovo pravo na nezavisnu unutrašnju i vanjsku politiku.

Borrell je pozdravio održavanje opštih izbora u BiH 2. oktobra i poručio vlastima, između ostalog, da “ispune težnje naroda, uključujući integraciju u EU i ekonomski prosperitet i suočavanje s negativnim globalnim uticajem ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine”.