Kategorije
VIJESTI

Zastupnica u britanskog parlamentu: Genocid u Srebrenici proveden je sa ciljem uništenja bošnjačkog naroda, Karadžić je naredio ubijanje

Preko 8.000 muškaraca Bošnjaka, muslimana, uključujući i dječake, hladnokrvno je ubijeno, često nakon sakaćenja. Njihova tijela su na brzinu pokopana bez poštovanja, a mnogi se vode kao nestali do danas, rekla je Kearns

Alicia Kearns, zastupnica u parlamentu Velike Britanije, održala je govor tokom današnje Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici u ovoj britanskoj instituciji.

Na početku svog govora kazala je da je, kao predsjedavajuća Zajedničke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu, posebno zainteresovana za Srebrenicu.

– Genocid u Srebrenici predstavlja najekstremniji slučaj etničkog čišćenja u dugom i bolnom bosanskom ratu od 1992. do 1995. godine. Zaista, barbarstvo Srebrenice i neuspjeh mirovne misije UN-a natjerali su međunarodnu zajednicu da konačno okonča krvoproliće i provede Dejtonski sporazum, rekla je Kearns.

U svom obraćanju istakla je da je “u martu 1995. godine Radovan Karadžić, predsjednik samoproglašene RS, naredio svojoj vojsci da ukloni Bošnjake iz Srebrenice stvarajući nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti, bez nade u dalji život ili opstanak”.

– Ova sumorna direktiva je ispoštovana i 11. jula 1995. godine kada je u Srebrenicu ušao vođa vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, hvaleći se “Dajemo ovaj grad srpskom narodu… došlo je vrijeme da se osvetimo muslimanima”. Deset hiljada Bošnjaka je pobjeglo od Mladićevog napredovanja, ali su mnogi zarobljeni ili zastrašeni da se predaju upotrebom terora, ubistava, mučenja i silovanja, kazala je ona.

Dodala je kako su muškarci i dječaci odvođeni u improvizovane koncentracione logore gdje je počelo ubijanje.

– Preko 8.000 muškaraca Bošnjaka, muslimana, uključujući i dječake, hladnokrvno je ubijeno, često nakon sakaćenja. Njihova tijela su na brzinu pokopana bez poštovanja, a mnogi se vode kao nestali do danas. Ovo je bio namjerni genocid, čiji je cilj bio uništenje bošnjačkog stanovništva i njegovo zamjenjivanje Srbima, poručila je Kearns.

Iskoristila je priliku i pozvala sve da se sjete žrtava srebreničkog genocida ali i cijelog rata u našoj zemlji.

– Svaka od tih žrtava je pojedinac čija je priča iskrivljena, mučena i prečesto prekinuta brutalnošću etničkog čišćenja. Ovu istinu moramo uvijek držati blizu srca kada se prisjetimo, a ponekad to zahtijeva da čujemo pojedinačne priče, koliko god to bilo teško… Međunarodna zajednica nije učinila dovoljno, naglasila je.

Kearns je dalje podsjetila na svoju posjetu Srebrenici, gdje je ostala oduševljena snagom srebreničkih majki.

– Bila sam i ostala duboko dirnuta snagom onih koji su preživjeli strašne događaje u Srebrenici. Uzmimo majke Srebrenice. Ove hrabre žene su vidjele najgore od čovječanstva, ali nastavljaju da pokazuju najbolje od toga. Njihov nedostatak osvetoljubivosti pred tolikim zlom i njihov poriv za pravdom može se vidjeti u priči o samoj BiH, opisala je Kearns.

Kada je riječ o negiranju genocida, ona kaže da je to proračunati napad na preživjele.

– Cijeli temelji moderne Bosne oslanjaju se na istinu, istinu da je ono što se dogodilo u ratu bio smišljen genocid. Zato poricanje genocida nije samo razlika u mišljenju, ne. Poricanje genocida je smišljen i proračunat napad na preživjele, kazala je ona.

U zaključku svog obraćanja poručila je da britanski narod nikada neće zaboraviti Srebrenicu.

– Zato budimo jasni danas da britanski parlament i britanski narod nikada neće zaboraviti Srebrenicu. I nikada nećemo zaboraviti naše prijatelje u Bosni, zaključila je Kearns.

Napišite Komentar..