Kategorije
VIJESTI

ZATVORSKE KAZNE: Bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić i bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović proglašeni krivim, Asim Sarajlić oslobođen svih…

Bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić proglašen je na Općinskom sudu Sarajevo krivim zbog slučaja “Bosna”.

I bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović proglašen je krivim zbog nezakonitog zapošljavanja.

Osim Amira Zukića sud je proglasio krivim i Safeta Bibića zbog nezakonitog zapošljavanja.

Amir Zukić osuđen na 3 godine zatvora. Safet Bibić na 6 godina.

Bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed Džananović osuđen na 3 godine zatvora.

Asim Sarajlić je oslobođen svih optužbi, piše Istraga.ba.

Podsjetimo, Zukiću se sudilo zajedno sa Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem. Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Zukić i Bibić su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije pri Elektroprivredi BiH. Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj uticaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

Optužnicom su se Sarajlić i Mirsad Kukić teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U aprilu ove godine Odbrana Kukića se žalila na prvostepenu presudu tražeći oslobađajuću presudu ili vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Fazlagić, koji je bio vozač Amira Zukića, sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje, osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije krivičnog djela.

Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine.

(SB)