ZBOG NJIH JE AKTIVIRANA I VOJSKA SRBIJE: Šta su Skylark dronovi za koje Vučić tvrdi da su “cijeli dan obigravali na Brnjaku i Jarinju” i koje ih zemlje u okruženju poseduju?

VIJESTI

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska vojne vježbe na Pasuljanskim livada da su “NATO skylark dronovi juče ceo dan obigravali na Brnjaku i Jarinju”.

Skylark dronove koje koriste NATO snage proizvela je izraelska firma Elbit Systems, a do sada su razvijene tri generacije ovih malih bespilotnih letjelica.

Prva generacija razvijena je 2008. godine i ima domet letenja do 40 kilometara. Naredna generacija je lansirana 2013. godine sa dometom do 60 kilometara.

Sve su predviđene za nadzor i taktičko izviđanje. Nosivost Skylarka je dovoljna da se njime prenosi CCD kamera za dnevno ili opcionalna FLIR kamera za noćno izviđanje. Tokom leta, letjelica svojoj prijenosnoj zemaljskoj stanici šalje video snimke u realnom vremenu.

 

Treća generacija Skylark dronova (Elbit Skylark 3), promovisana 2016. godine, smatra se najnaprednijom, ali istovremeno o njoj postoji najmanje informacija. Poznato je da može da ponese 45 kilograma tereta, da operativno može da leti šest sati i da se njime može upravljati na daljini do 100 kilometara.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Specifičnost Skylark dronova je da se mogu letjeti čak i na visini do 4.600 metara, što je izuzetno velika visina za bespilotne letelice (prosjek kod drugih proizvođača je do 3.000 metara). Unaprijeđeni model „Skylark 3 hibrid“ ima domet veći od 120 kilometara, može u vazduhu da bude čak 18 sati, ali mu je najviša visina nešto manja, do 3.700 metara.

Šta su Skajlark dronovi za koje Vučić tvrdi da su Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Pojedini američki mediji tvrde da su njihove performanse čak i veće od navedenih, kao i da spadaju među izuzetno pouzdane bespilotne letelice, te da ih zato koristi NATO alijansa.

Od zemalja u regionu Skylark dronove zvanično posjeduju Hrvatska i Sjeverna Makedonija, koje su inače članice NATO saveza, a nezvanično se spominje i da je Crna Gora zainteresovana za kupovinu.