ZELENSKI POSTAVIO USLOVE, RUSIMA SE NEĆE DOPASTI: Evo šta je neophodno za pregovore o primirju!

VIJESTI

Kada Rusija vrati teritorije u međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine, onda će Ukrajina reći u kom formatu i sa kim je spremna da razgovara, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za kanadske kanale CTV i CBC.

On je podsjetio da je nakon što je Rusija održala „referendume“ na okupiranim teritorijama, Ukrajina najavila konačni prekid pregovora sa aktuelnim predsednikom Putinom.

“Referendumi su postali prekretnica u ovoj istoriji. Oni mogu da nam vrate našu teritoriju ako žele da pregovaraju. Moraju se povući sa naše teritorije i ostaviti nam našu zemlju u međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine. A onda ćemo reći u kom formatu i sa kim smo spremni da razgovaramo. Ovo je fer. Da bismo govorili, treba da se vratimo na trenutak kada su naše države govorile. A to je bilo prije rata – prije 2014. godine”, rekao je ukrajinski predsednik.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Prema Zelenskom, od te tačke moguće je pokušati da se to pitanje riješi diplomatskim putem.

Ukrajina je odbila diplomatske razgovore sa agresorom dok je na vlasti Vladimir Putin. Takva odluka usvojena je na sjednici Savjeta za nacionalnu sigirnost, a 4. oktobra ju je primijenio predsjednik Volodimir Zelenski.

Predsjednik Ukrajine je rekao da je Rusija za osam dana uništila 30 posto elektrana u zemlji.

“Poslije ovakvog ratnog zločina nije ostalo mjesta za mogućnost pregovora sa Putinovim režimom”, kazao je Zelenski.