Željana Zovko prijeti nemirima: Treba se pripremiti na moguću komplikaciju situacije u BiH

Dana 28. jula visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Prošlo je skoro mjesec, a političari za dogovor u Bosni i Hercegovini dobili su šest sedmica.

 

Konkretno, riječ je o uvođenju cenzusa od tri posto u kantonima za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta i izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Osvrćući se na izmjene izbornih pravila, Schmidt je rekao kako misli da to u ovom trenutku nije izvedivo.

 

Ne smije biti diskriminacije, važna je proporcionalnost i potpora građana”, rekao je Schmidt.

Čelnicima političkih stranaka poručio je da im daje rok od šest sedmica za dogovor o promjenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom će postupiti i izreći mjere kako je predviđeno nacrtima odluka.

BiH je u specifičnoj situaciji, imamo tri člana Predsjedništva od kojih su dva bošnjačka zbog neprimjene presude Ljubić. Imamo i predstavnika iz Republike Srpske koji štiti srpsku poziciju i poziciju Srbije da se ne odredi prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, snažno, kako bi to trebalo”, rekla je gostujući u Studiju 4 HRT-a zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko.

 

Postoje prijetnje o mogućem novom sukobu u BiH.

“Koliko su realne, teško je reći. Sve što je izgledalo nemoguće, nakon invazije na Ukrajinu i priča o korištenju nuklearnog naoružanja, sada se čini moguće”, ističe.

“Treba se pripremiti na moguću komplikaciju situacije u BiH”, dodala je Zovko.

Ističe također da je Christian Schmidt u prilično nezavidnoj situaciji, da treba opravdati ulogu visokog predstavnika.

“Imam dobru vjeru da će donijeti odluku kojom će pokazati nepristranost tog ureda. Tri strane se ne mogu dogovoriti, a ono što bi on trebao učiniti jest provedba presude Ljubić”, dodala je.

Smatra da u šest sedmica ne može doći do dogovora.

“Bošnjačka strana javno je rekla da ne želi dogovor, nego da se provedbom rezultata označi kraj sudjelovanja Hrvata u vlasti u BiH. Znači, na svim razinama, od Federacije do države. Opet će biti pokušaj da Bošnjaci izaberu dva člana Predsjedništva, oni ne žele dogovor“, dodala je Zovko.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više