ŽELJANI SE ŽELJA OSTVARILA: “Schmidtov potez veliki uspjeh Andreja Plenkovića i hrvatske diplomatije”

VIJESTI

“Borjana Krišto je učinila izvanredan posao u kampanji, ona je osvojila najviše glasova i to je više nego očekivana pobjeda HNS-a, koji je plebiscitarno okupio sve Hrvate i svi su oni dali svoj glas za Borjanu Krišto, usprkos lošim okolnostima da se izbori događaju bez jasnih pravila”, rekla je Zovko.

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, gostovala je u Novom danu u programu N1 Hrvatska i komentirala izbore u BiH.

“Borjana Krišto je učinila izvanredan posao u kampanji, ona je osvojila najviše glasova i to je više nego očekivana pobjeda HNS-a, koji je plebiscitarno okupio sve Hrvate i svi su oni dali svoj glas za Borjanu Krišto, usprkos lošim okolnostima da se izbori događaju bez jasnih pravila”, rekla je Zovko.

Ne vjeruje u priče koje su se sinoć pojavile, da je dio hrvatskog biračkog tijela namjerno glasao za Denisa Bećirovića.

DEBAKL BAKIRA IZETBEGOVIĆA
“S obzirom na činjenicu da su Hrvati u apsolutno nepovoljnijem položaju i da su išli na izbore pod ovakvim okolnostima, da se nije implementirala presuda Ljubić i da su u nekoliko navrata preglasani od strane većinske skupine uz veliku pomoć Izetbegovića, što mu se sada osvetilo, mislim da je opcija Bošnjaka bila ta koja je odlučila da ne ide na tragu prijašnjih Izetbegovićevih aranžiranja”, rekla je Zovko.

Izbore je obilježio i debakl Bakira Izetbegovića, koji je, pak, kazao da sam nije mogao pobijediti 11 stranaka potpore, kao i debakl Milorada Dodika u Republici Srpskoj (koji se bilježio prema prvim preliminarnim, nepotvrđenim rezultatima).

“Činjenica jest da i Republika Srpska i srpski narod, kao i bošnjački narod u Federaciji mogu sebi priuštiti luksuz pluralizma i da imaju različite kandidate i da se opredjeljuju prema tome kakve programe pružaju. Hrvati nemaju taj lukzus, Hrvati su i ovaj put ušli u izbore s jasnim ciljem da opstanu kao narod u BiH i s time su na umu i birali svoju jedinu kandidatkinju, a to je Borjana Krišto, u očekivanju da će konačno imati utjecaja i u vanjskoj politici i u tome tko će biti predsjedavajući u Vijeću ministara. Tako da, što se tiče bošnjačkog i srpskog biračkog tijela, oni su svoju volju pokazali i Hrvati to poštuju”, rekla je Zovko.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Iznenađenje je bio i potez visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je nakon zatvaranja birališta odlučio promijeniti izborni zakon.

“Ja na to gledam kao na veliki uspjeh Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije, koja je iza kulisa radila na tome da Hrvati ne budu izbačeni iz igre i ukazala na katastrofalnu mogućnost srljanja BiH u put bez povratka, da su Hrvati ostali bez utjecaja na formiranje vlasti. Ovo je akcija spašavanja BiH i vraćanja na pravi kolosijek. Odluka je uvod u pravi rad koji se sada treba odvijati. Znamo da je Izetbegović rekao da nikada nije u dobroj volji radio pregovore o promjeni Izbornog zakona. Sada gledamo na odluku Schmidta kao nastavak i produžetak jedne velike utakmice, koja će označiti u kojem će smjeru ići BiH, prema europskim integracijama ili će tonuti dalje u poluovisnički sustav. Ja čvrsto očekujem i nadam se da će se dogoditi najbolja moguća opcija, da Borjana Krišto uđe u Predsjedništvo, da se BiH vrati na europski kolosijek i da se donese Izborni zakon, koji će garantirati Hrvatima da će u budućnosti imati pluralizam i moći birati između različitih kandidata”, rekla je Zovko.

U KOJEM SMJERU ĆE IĆI DIJALOG
Potez visokog predstavnika Schmidta Zovko je ocijenila velikim uspjehom Hrvatske kao zemlje članice Europske unije, koja je upozorila svoje partnere u Uniji da se ovom krizom mora nastaviti baviti.

“Vidjet ćemo u kojem će se smjeru taj dijalog nastaviti. Imam čvrsto povjerenje da će sve što je bilo zapostavljeno u posljednjih nekoliko godina biti objašnjeno i u sklopu svih geopolitičkih dešavanja. To je pokazatelj i prvi put svjedočim da je zemlja članica preventivnom diplomacijom spriječila veću krizu koja se mogla dogoditi”, rekla je Zovko.

Što se tiče izbora Denisa Bećirovića na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva, Zovko je rekla da se Hrvati neće miješati u to tko predstavlja Bošnjake. “U ovom trenutku predstavlja ih Bećirović, ne vidim razloga za neko daljnje građenje nekih novih konstrukcija, dok se temelji ne učvrste, a oni su donošenje izbornog zakona i pravila po kojima će se u budućnosti osigurati pluralizam hrvatskom narodu. Prvo se trebaju osigurati pravila igre da bi se moglo utjecati na nastavak politike”, rekla je.