Kategorije
VIJESTI

Željko Komšić “lupio šakom o stol”, bez imalo uvijanja je javno prozvao: “Nema razloga ni da Bećirović niti Izetbegović već sada ne iskažu spremnost i da to nećemo dopustiti”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić se oglasio.

“Ko god da bude sjedio u Predsjedništvu BiH, ne treba dati mandat za obnašanje pozicije državnog premijera predsjedniku HDZ-a.

Zato što HDZ u startu traži da na državnoj vlasti svi ministri Hrvati budu iz HDZ-a, a Hrvati ministri mogu doći i iz SDP-a ili DF-a, jer te dvije stranke u ovom trenutku imaju skoro duplo više glasova od HDZ-a.

Nakon ovih izbora će imati i još više. U Ustavu BiH nigdje ne piše da ministri Hrvati moraju doći iz HDZ-a”, rekao je Komšić.

Ističe kako se “ne može dopustiti da državni premijer (predsjedavajući Vijeća ministara) bude neko sa nekih stotinjak hiljada glasova, koliko može dobiti Čovićeva stranka, i da sa te pozicije nameće nove blokade kako bi ispunio svoje ciljeve ucjenama, te da uz to i čuva RS”.

“Stoga, nema razloga ni da Bećirović niti Izetbegović već sada ne iskažu spremnost na to da se svi obavežemo, ma ko sutra sjedio u Predsjedništvu BiH, da to nećemo dopustiti.

Ucjenama i blokadama HDZ-a se mora stati u kraj, jer se svijet, pa i Bosna i Hercegovina nalaze na velikoj prekretnici, i mi ne možemo dopustiti da još četiri godine provedemo u razbijanju blokada i beskorisnim međusobnim optužbama.

Oko toga se svi na probosanskom političkom spektru već sada trebamo dogovoriti, i jedni druge pred građanima na to obavezati. Građani od nas očekuju dogovor i definisanje minumuma zajedničkih ciljeva. Ako težimo ka normalnoj i građanskoj BiH onda je to logično”, rekao je Komšić.

Napišite Komentar..