Žestok odgovor Zoranu Milanoviću iz Krajine: “Nije hrvatska vojska oslobodila Bihać, ali je Peti korpus doprinio oslobađanju Hrvatske”

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević odgovorio je predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću na njegove izjave date na obilježavanju godišnjice “Oluje”, kada je rekao da “Bihać ne bi bio oslobođen da nije bilo hrvatske vojske”.

Ogrešević je na obilježavanju Dana Grada Cazina i manifestaciji “Pečat slobodi”, između ostalog, komentirao i te izjave.

Kako je rekao predsjednik NES-a, ovo što političari iz susjednih zemalja izjavljuju, aktueliziraju, “znaju oni šta su činjenice”.

“Dobro su oni obaviješteni. Imaju oni arhive, imaju službe koje se bave analizama i znaju oni koliki je doprinos Petog korpusa.

Prema tome, Peti korpus je, zasigurno, doprinio oslobađanju okupiranih hrvatskih teritorija trogodišnjom borbom, zadržavanjem velikih srpskih snaga na nama, a uostalom, mi smo Splitskim sporazumom, naša dva predsjednika

– predsjednik Izetbegović i predsjednik Tuđman su potpisali deklaraciju-sporazum, gdje je omogućeno da kao partneri, kao saveznici, uđemo u operacije koje su se tad pripremale”, istakao je Ogrešević.

Ponovio je da ih hrvatska vojska nije oslobodila kako to navodi Milanović.

“Uzajamno smo u nekim trenucima jedni drugima pomogli i to je činjenica, ali svi to znaju – ovo je dnevna politika. Uostalom, ovo je njihov doživljaj Bosne i Hercegovine, kao plijena. Svako od ovih politika hoće politički ili teritorijalno komad BiH.

To je činjenica, istina i to i dan-danas egzistira. Međutim, mi moramo biti ponosni, mi smo pokazali karakter, snagu, odlučnost.

Kako smo imali embargo, mi smo, uz velike žrtve, uspjeli pobijediti naše neprijatelje. Tu istinu znaju svi i mi smo ponosni na naša dostignuća”, istakao je Ogrešević.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Poljski ambasador najavio ulazak Poljske u rat u Ukrajini. Odmah se oglasila ambasada

'Ili će Ukrajina danas braniti svoju neovisnost ili ćemo mi morati ući u ovaj sukob. Jer naše će glavne vrijednosti Pročitaj više

Ugostitelj iz Istre na mukama: ‘Kuharu nudim 2000 eura, a konobaru 1000 eura. Ne žele raditi!’

Ugostitelj iz središnje Istre požalio se Glasu Istre kako mu nedostaje radnika te je želio podijeliti svoje iskustvo u kojem Pročitaj više

BiH: Djevojčica (12) čekala dva sata da je doktor primi na pregled

Tužna priča iz zeničke Kantonalne bolnice u kojoj je 12-godišnja djevojčica Adela čekala puna dva sata kako bi je pregledali Pročitaj više

ŽELJKA CVIJANOVIĆ KOMENTIRALA ZAHTJEV SVOG KOLEGE IZ PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Ako imovina nije entitetska, zašto traže da je se odreknemo?”

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je "pitanje imovine jedna od mnogobrojnih antidejtonskih inicijativa koje se u BiH nastoje Pročitaj više