ZNAJU LI NEŠTO ŠTO MI NE ZNAMO? NATO šalje BiH paket pomoći, a to je izgleda samo početak

VIJESTI

Cilj je, kako Brisel najavljuje, pomoći našoj zemlji u odbrani od Rusije. Bosna i Hercegovina tako će se naći prvi put u ovakvom formatu saradnje sa vojnom alijansom a šta će doći u prvoj tranši biće poznato za dvije sedmice.

Početak rata u Ukrajini upalio je alarme, a Bosna i Hercegovina po ko zna koji put našla se u žiži interesovanja s jasnim pitanjem, prijeti li joj ukrajinski scenarij. U sjedište Brisela pisali su mnogi, početkom proljeća, a pismo s notama zabrinutosti uputila je i šefica bh diplomatije. Ubrzo je stigao odgovor iz Alijanse.

– Ruska agresija na Ukrajinu iz temelja podriva evropsku sigurnost. Zato je NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku (Rusije) kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH sukladno vašim potrebama, kazao je Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, prenosi Oslobođenje.

Kako vojna alijansa namjerava pomoći BiH u tzv. odbrani od Rusije nije precizirano, a BiH je aplicirala na 14 programa.

– U razgovoru s njima je dogovreno da će oni nas kao alijansa opremiti neborbenim sredstvima, ojačati kapacitet, tako da je to jedan širok dijapazon. Sad oni će izdvojiti na šta su oni spremni i fokusirati i šta će moći oni dati, rekao je Dženan Redžo pomoćnik ministra odbrane za politiku i planove.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

A izvjesno je da to neće biti spektakularne isporuke visokosofisticiranih raketnih sistema, borbenih aviona ili helikoptera, pa ni moderna oružja za protivoklopnu borbu. Primjer za to su i Hrvatska i Sjeverna Makedonija koje su u vrijeme prije pristupanja članstvu dobijale uglavnom na podizanje standarda sigurnosti i opreme.

– Međutim istovremeno bila je obaveza za zemlje članice da izvdoje jedan dio budžeta da bi pojačale investicije u vojnoj opremi, poručio je vojni analitičar iz Sjeverne makedonije Petar Arsovski.

– U vojne pakete pomoći spada vojna, za početak transportna tehnika, kako saradnja jača tako i idu ozbiljniji paketi vojne pomoći. No se sve uređuje na različite načine saradnje kakve su imale koje su prije nas pristupile NATO-u, dakle sva zemlja ima svoj zasebni model, govori Branimir Vidmarović, vojni analitičar iz Hrvatske.

A Bosna i Hercegovina u paketu sa regionom sada su raskrsnica između Zapada i Istoka, NATO će biti angažovan, saglasni su sagovornici, ali neku veliku vojnu pomoć ne treba očekivati. No i ova je, kažu, i više nego dovoljna.

– Ovo što se sada događa je pozitivno za Bosnu i Hercegovinu. To dolazi i prije nego što sam očekivao. Uvijek sam govorio da definitivno put BiH prema zapadnim integracijama bi trebao početi prije od onog ka NATO-u jer je to lakše za ispunjavanje uvjeta za EU, dodaje Vidmarović.

Za očekivati je da NATO u prvom paketu pomoći BiH sredstva usmjeri u tzv. nesmrtonosno naoružanje i opremu, te jačanju odbrambenih mehanizama protiv cyber napada. Odobravanjem prve tranše pomoći iz programa BiH, nadalje, dobija priliku za bilateralne razgovore s NATO saveznicima o jačanju kapaciteta Oružanih snaga.