Kategorije
VIJESTI

ZORAN TEGELTIJA ODMAH REAGOVAO: “Bisera Turković iznosi neistine. Lavrov može doći u BiH”

Ne postoji nikakva zabrana, niti je o tome razgovaralo Predsjedništvo BiH, niti Vijeće ministara, a bez te dvije odluke to ne može da se donese, rekao je Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da nije tačna izjava ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu ili bilo kojem ruskom funkcioneru zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu zbog krize u Ukrajini i odluka koje su donosile određene institucije EU, piše Srna.

Tegeltija je rekao Srni da je kod nadležnih agencija zaduženih za kontrolu ulaska u BiH provjeravao da li postoji eventualna zabrana ulaska i da mu je odgovoreno da niko nikada nije tako nešto razmatrao niti donio odluku.

Nije tačno

“Odluku o zabrani bilo kom polituičkom predstavniku može samo donijeti Predsjedništvo BiH, a nakon toga će agencije nadležne za to provoditi tu odluku”, pojasnio je Tegeltija.

 

Pozivanja na stavove pojedinih institucija EU da na osnovu toga može biti zabranjen ulazak u BiH bilo kome, Tegeltija je rekao da nije tačno.

“Ne postoji nikakva zabrana, niti je o tome razgovaralo Predsjedništvo BiH, niti Vijeće ministara BiH, a bez te dvije odluke to ne može da se donese”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da nema nikakve potrebe uznemiravati građane netačnim informacijama jer veoma je jasno po kojim se procedurama zabranjuje ulazak u zemlju.

Kroz institucije

 

“Bilo je sporadničnih zahtjeva prema pojedinim agencijama u BiH da se uvedu određene sankcije za pojedine kompanije, zabrana preleta i tome slično, ali je stav uvijek bio da će se to primjenjivati kada bude zvanična odluka Predsjedništva, a onda i Vijeća ministara BiH”, kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, svaka zemlja koja se opredijelila da uvodi sankcije prema pojedincima njihove vlade su o tome donosile odluke.

Ako bi se BiH bilo kada na tako nešto odlučila, Tegeltija kaže da se takve odluke moraju donijeti kroz institucije.

“To da li će neki ambasador mimo zvaničnog stava Predsjedništva prihvatiti neku rezoluciju ili slično ni na koji način ne obavezuje agencije za uvođenje sankcija prema pojedincima, jer one mogu da se donesu samo na osnovu odluke Predsjedništva BiH”, zaključio je Tegeltija.

Napišite Komentar..