ZORAN TEGELTIJA VJERUJE SAMO U SUD SVOJE PARTIJE: “Ništa nije obustavljeno, hidroelektrana Buk Bijela će se graditi”

VIJESTI

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas u Beogradu da očekuje da će do proljeća biti otklonjene političke blokade i da će početi izgradnja Hidroelektrane “Buk Bijela”, poručivši da “Elektroprivreda Republike Srpske” u ovom trenutku gradi još nekoliko hidroelektrana, prenosi Srna.

On je rekao da se u ovom trenutku radi Hidroelektrana “Dabar” koja će biti u vlasništvu “Elektroprivrede Republike Srpske” i zajednički se investira u Hidroelektranu na Sutjesci, koja se radi sa kineskim partnerima.

“Smatram da bi bilo dobro da u izgradnji bilo kakvog proizvodnog kapaciteta vlasništvo države treba da bude u što većem iznosu”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon Regionalne konferencije o obnovljivim izvorima energije u Beogradu.

ZAJEDNIČKI PROJEKAT
On je pojasnio da je “Buk Bijela” zajednički projekt “Elektroprivrede Srpske” i “Elektroprivrede Srbije” na Drini, te da je planiran još u vrijeme zajedničke države, samo u većem obimu nego danas.

“‘Buk Bijela’ je i dalje jedan vrhunski projekt, koji obuhvata obnovljive izvore energije. Za mene je vrlo značajan razlog što je tamo suvlasnik javno preduzeće ‘Elektroprivreda Republike Srpske’. Moj stav je da država mora imati što više vlastitih proizvodnih kapaciteta”, rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da problem za izgradnju “Buk Bijele” nisu ni ekolozi, niti njihovi zahtjevi, već je on politički.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Imamo politički zahtjev koji je teško razumljiv u ovom trenutku i dolazi iz političkog Sarajeva i u ovaj proces je uključen Ustavni sud BiH i čekamo odluku o tome, da se nastavi izgradnja ‘Buk Bijele’”, kaže Tegeltija.

Tegeltija je precizirao da se u ovom trenutku na tom lokalitetu izvode pripremni radovi i da ništa nije obustavljeno, ali da je bez odluke Ustavnog Suda teško započeti ozbiljnije radove.

“‘Buk Bijela’bi značajno povećala stabilnost u snabdijevanju električnom energijom, pogotovo Republike Srpske i dijelom Srbije. Njima je trenutno potrebno više električne energije nego što mi u ovom trenutku imamo”, rekao je on.

Tegeltija je poručio onima koji blokiraju ovaj projekt iz političkih razloga da odustanu i omoguće da se završi u nekoliko narednih godina.

“POLITIČKO SARAJEVO”
“Nadam se da će u političkom Sarajevu, posebno nakon problema koje imamo sada sa energentima, a počeli su prije nego što je došlo do snažnog rasta cijena, razumjeti da je u ovom trenutku zbog političkih stavova prave mnogo veću štetu”, rekao je on.

Tegeltija je zatim naveo da u vezi sa blokadom ovog projeka ne postoji zainteresovanost javnosti, ni medija, dodavši da kada bi rekao nešto za NATO ili protiv NATO-a da bi se o tome pisalo danima.

“Očekujem da ćemo do proljeća naredne godine imati odblokiran ovaj proces i izgradnju Hidroelektrane ‘Buk Bijela’”, poručio je on.

Kada je riječ o problemima koji prate izgradnju plinovoda, Tegeltija je naveo da tu postoje određeni nesporazumi, ali da taj problem nije u vezi sa tim ko investira, nego odakle treba taj plin doći.