Kategorije
VIJESTI

Zovko po starom: BiH nije dobila kandidatski status zbog bošnjačkih političara

Dok je većini europarmentaraca jasno kako odgovornost za to što Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata za Evropsku uniju nose secesionističke politike i blokade iz Banje Luke koje djeluju uz asistenciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), hrvatska europarlamentarka Željana Zovko okrivljuje bošnjačke političare.

Bosanskohercegovački političari ne uspijevaju jednoglasno i jasno reći da žele u EU, kazala je Zovko i jasno dala do znanja koga za to smatra krivim.

– Činjenica je da BiH nije dobila status kandidata za EU apsolutna je odgovornost bošnjačkih političara – utvrdila je Zovko uoči rasprave u utorak Evropskom parlamentu o izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

– Realno gledano, moldavski su čelnici pokazivali više želje da njihova zemlja postane kandidat nego političari iz BiH koji su se ovdje pojavljivali, počevši od Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Bisere Turković – rekla je Zovko i nastavila:

– Oni su ovdje samo pokazivali želju da se neko kazni, a nisu tražili da BiH postane kandidat. Bošnjački političari ovdje su samo lobirali da se dovede vojska u Brčko, povećaju ingerencije visokog predstavnika i da se zemlja još više stavi u polusuvereni položaj.

Navela je kako će BiH dobijati “ovakve svaštare od izvještaja” sve dok se ne riješi izborni zakon, prenosi Jutarnji.hr.

 

Napišite Komentar..