Kategorije
VIJESTI

Žustro saopštenje Demokratske fronte nakon susreta Željka Komšića i Christiana Schmidta: “Dostavit ćemo kancelariji visokog predstavnika zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt održao je konstultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Konsultacije su održane i sa liderom DF-a i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Iz kabineta Željka Komšića je saopćeno sljedeće:

“Ured Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvršili su konsultacije na kojima je zaključeno da će kabinet člana Predsjedništva BiH dostaviti kancelariji Visokog predstavnika BiH zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i izborni zakon BiH.

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade,

te apelaciju dr. Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH”, navedeno je na kraju.

Inače, Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt razmatra mogućnost nametanja izmjena izbornog zakona u BiH nakon što su ranije propali pregovori predstavnika političkih stranaka o tom problemu, tvrde u utorak neki bosanskohercegovački mediji ali i političari – prenosi N1.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović na svom je Facebook profilu objavio kako su istinite medijske objave da se u Uredu visokog predstavnika (OHR) provode konzultacije s diplomatskim predstavnicima zapadnih država čiji je cilj usuglasiti odluku hoće li se izborni zakon doista mijenjati nametnutom odlukom i kakva će biti njezina sadržina.

“Učestali su pozivi iz različitih međunarodnih krugova”, napisao je Magazinović dodajući kako se visoki predstavnik trenutačno konzultira “o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na uspostavu vlasti”.

O detaljima navodnih pregovora nema puno informacija a mediji prenose kako je moguće očekivati odluku o izmjenama izbornog zakona koje bi se odnosile na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH te na neke tehnilke prilagodbe kojima bi se spriječile krađe glasova.